22. 3. 2017

S lupou do historie: Franklin & Bash

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Franklin & Bash 1×01: Pilot?

Medailónek

Název: Franklin & Bash (Franklin a Bash)
Žánr: Komedie / Právnický
Stanice: TNT
Vysílání: 2011–2014
Celkový počet sérií: 4
Premiéra: 1. 6. 2011

Kdo?

Tvůrci: Kevin Falls, Bill Chais
Herci: Breckin Meyer, Mark-Paul Gosselaar, Malcolm McDowell, Dana Davis, Kumail Nanjiani, Reed Diamond, Garcelle Beauvais

O čem to je?

Jared Franklin a Peter Bash pracují jako právníci. To ale rozhodně neznamená, že se tito nejlepší přátelé jako normální právníci chovají. Zatím pracují ve své vlastní firmě, která na tom není finančně nejlépe, ale začne se jim blýskat na lepší časy, když se jejich přístup zalíbí řediteli velké právnické firmy Stantonovi Infeldovi. V novém zaměstnání jsou trnem v oku svým kolegům, kteří je neberou jako rovnocenné, ale co naplat, jejich neotřelé metody opravdu fungují, tudíž je nakonec nutno uznat, že jejich uvolněnost může být ve zkostnatělém systému přínosem.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Suits jsem neviděla, ale oba seriály začínaly zhruba ve stejné době a oba k sobě byly hodně připodobňovány. Takže jsem byla zvědavá, jak si Frank and Bash v mých očích povede, abych věděla, jak moc se mám těšit na známější Suits. Ve výsledku jsem z pilotu lehce rozpačitá.

Jde o to, že hlavní hrdinové jsou troubové. Jsou chytří, ale neuvěřitelně otravní. Mají své světlé chvilky, většinu času jim ale chcete dát pěstí. Nejsou roztomile antihrdinští jako třeba House, kterému fandíte, prostě vám regulérně jdou svým chováním na nervy. Snaží se být za každou cenu vtipní a nejchytřejší, ale ve skutečnosti jto jsou pouze burani.

Celkově seriál ale může mít potenciál. Luxusní velká firma dodala pilotu šmrnc, ostatní „povýšené“ postavy jsou super a celkově bude dobré sledovat střet obou světů a jak hrdinové budou přistupovat k případům z takového zázemí.

Upřímně doufám, že v Suits nejsou hrdinové tak moc střelení. Na Franklin and Bash se dívat dá, ale srdcovka z toho nebude.

Budu koukat dál? Seriál jsem měla ve watchlistu již před zhlédnutím pilotu a ač mám výhrady, utvrdila jsem se, že za koukání stojí, takže ano, budu koukat dál.

+ luxusní firma
+ chytré vyústění případu

- buranští hrdinové

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Na seriál Franklin & Bash jsem měla zálusk už delší dobu. Proč? Důvod je to mimořádně směšný. Když mi bylo šest, vyšel film Garfield ve filmu, který jsem jako šestileté mrně doopravdy „žrala“. A mé starší já prostě zajímalo, v čem se to ten „Jon“ vlastně objevil. Ovšem má zvědavost skončilo u stisknutí tlačítka „Chci vidět“, takže rubriko, děkuji za popostrčení.

Možná to mnohé napadne už při přečtení obsahu a mně se to po zhlédnutí pilotní epizody jen potvrdilo. Viděli jste seriál Psych (Agentura Jasno)? Já ho viděla (a několikrát) a o to více mi přijde, že z obou seriálů jde velmi podobný pocit (i když jsme tentokrát mezi právníky). A to je pochvala.

Do příběhu skáčeme rovnou po hlavě. Takže rovnou vidíme, že se případy nebudeme zabývat normálním způsobem a že hlavní roli bude v tomto vyprávění hrát přátelství hlavních hrdinů (a pohled na to, jak rozdílní vlastně jsou, ale přesto jim to spolu dokonale funguje). A vzhledem k tomu, že tito hrdinové zrovna nejsou synonymem dospělosti, je jasné, že bude zábava. Jak jsem už říkala, případy se tu „neřeší“ standardní cestou, ale jde se přes spoustu oklik, které všem (včetně diváků) přijdou naprosto šílené a trhlé. O to vtipnější je ale pak to, když tahle dvojice nakonec dojde úspěšně ke svému cíli a všem věnuje významný pohled ve stylu „my vám to říkali“.

Příběh si tak v tom svém šílenství velmi příjemně plyne, že vlastně není potřeba nic jiného řešit. Drobný problém s pilotem ale přece jen mám. A tím jsou ženské postavy (výjimkou je Carmen) a jejich minulé/součas­né/budoucí milostné pletky s právníky ze Stantonovy firmy. Čímž myslím i Franklina a Bashe. Chápu, že milostné pletky se řeší úplně všude, protože takový lidský život zkrátka je, ale tady mi přišlo, že to sem úplně nezapadá a kazí to jinak perfektně uhlazený styl seriálu.

Seriál jako takový si alespoň po pilotu doporučení pro sledování zaslouží, dvojici Meyer & Gosselaar to spolu funguje a je radost seriál sledovat. Za pochvalu stojí i zbytek hlavního hereckého obsazení, takže pokud někdo hledáte nějakou zábavnou oddechovku, jen do toho. I přesto, že jde o příběh už několikrát viděný.

+ hlavní duo
+ zbylé hlavní postavy
+ trhlost a netradiční přístup (a podoba s Psych)

- nesedící většina ženských postav a nesedící milostné pletky

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Jako malá přešla od Krtečka a Jen počkej, zajíci! rovnou ke kriminálkám a Červenému trpaslíkovi. Zanechalo to jisté následky.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
007.dany

007.dany

Tento seriál mám rád,ale mezi mé nejoblíbenější (zatím) nepatří...
před 7 roky
Nira

Nira

Vůbec nevím, jestli mám děkovat za tuhle historickou lupu, když se mi po přečtení opět rozrostl už tak velmi...
před 7 roky
Destinytte

Destinytte

Slyším o něm poprvé, ale vůbec nezaujal.
před 7 roky
Další články k tématu